Velikonoční mazanec

Vytisknout
Velikonoční mazanec

Použité koření:

Vanilkový cukr

Obsahuje 5 % přírodní mleté Bourbonské vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Pravý vanilkový cukr se připravuje mletím přírodní vanilky spolu s krystalickým cukrem. Má bohatší chuť a příjemnější aroma než umělý vanilínový cukr a kdo ho jednou ochutná, bude se jen těžko vracet k vanilínovému cukru.

Vanilkový cukr se používá převážně na pečení dezertů, čajového pečiva a vánočního cukroví. Přidáváme ho jak do těsta, tak na posypání nebo na obalování již pečených výrobků. Můžeme ho použít i na slazení čaje, svařeného vína nebo punče. Pro tento účel doporučujeme vanilkový cukr ještě „naředit" obyčejným cukrem (čaj by byl příliš aromatický).

Dnes vám přinášíme vynikající a osvědčený babiččin recept na mazanec, který se u nás dědí z generace na generaci.

Velikonoční mazanec

Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

Než je kvásek hotový rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, dvěma lžícemi (polovina sáčku) „Vanilkového cukru“ od Antonína, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami „Citronové kůry mleté“ od Antonína. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, jednu lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo, přidáme 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.

Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme) Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na dvě stejně velké části a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 45 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.

Pečeme v troubě 50 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Veselé Velikonoce!

Použité suroviny na 2 mazance :

400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ½ rozehřátého másla, „Vanilkový cukr" od Antonína, „Citronová kůra mletá“ od Antonína, 100 g cukru krystal, 175 ml mléka, 40 g čerstvého droždí (1 kostka), 1 vrchovatá lžička soli, 1 lžíce rumu, 3 žloutky, 1 vejce na potření, 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí

Přílohy:

Pocukrovat a podávat k bílé kávě samotné, nebo jen lehce potřít máslem či jahodovou marmeládou (nebo obojím)

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík