Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2 mazance:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- ½ rozehřátého másla
- Vanilkový cukr od Antonína
- Citronová kůra mletá od Antonína
- 100 g cukru krystal
- 175 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžíce rumu
- 3 žloutky
- 1 vejce na potření
- 100 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí
Velikonoční mazanec
Dnes vám přinášíme osvědčený babiččin recept na mazanec, který se u nás dědí z generace na generaci.
20 min. příprava 2 hod. 45 min. kynutí 50 min. pečení |
2 mazance |
-
1/7
V misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
-
2/7
Než je kvásek hotový, rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků.
-
3/7
Ve větší míse smícháme 400 g polohrubé a 100 g hladké mouky se 100 g cukru, dvěma lžícemi vanilkového cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté.
-
4/7
Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, jednu lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo, přidáme 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.
-
5/7
Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).
-
6/7
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál, rozdělíme na dvě stejně velké části a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 45 minut dovykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi.
-
7/7
Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.