Ingredience

Použité suroviny na 2 mazance:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • ½ rozehřátého másla
  • Vanilkový cukr od Antonína
  • Citronová kůra mletá od Antonína
  • 100 g cukru krystal
  • 175 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí

Použité koření:

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Obsahuje 5 % přírodní mleté Bourbonské vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Velikonoční mazanec

Vytisknout


Dnes vám přinášíme osvědčený babiččin recept na mazanec, který se u nás dědí z generace na generaci.

20 min. příprava
2 hod. 45 min. kynutí
50 min. pečení
2 mazance
  • 1/7

    V misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

    Velikonoční mazanec – recept krok 1
  • 2/7

    Než je kvásek hotový, rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků.

    Velikonoční mazanec – recept krok 2
  • 3/7

    Ve větší míse smícháme 400 g polohrubé a 100 g hladké mouky se 100 g cukru, dvěma lžícemi vanilkového cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté.

    Velikonoční mazanec – recept krok 3
  • 4/7

    Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, jednu lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo, přidáme 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.

    Velikonoční mazanec – recept krok 4
  • 5/7

    Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

    Velikonoční mazanec – recept krok 5
  • 6/7

    Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál, rozdělíme na dvě stejně velké části a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 45 minut dovykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi.

    Velikonoční mazanec – recept krok 6
  • 7/7

    Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

    Velikonoční mazanec – recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík