Ostřejší typ výborný na kuřecí karí, minutky, omáčky i "fish and chips".
Číst více Vybrat baleníVepřové nudličky se sojovými klíčky
VytisknoutKARÍ - THAJSKÝ TYP
Karí je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů – od ostrých po méně ostré, často z 15 i více druhů koření.
Karí znamená i pokrm (silně kořeněná směs masa, zeleniny, nebo obojího).
Používáme je do masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do květákové a pórkové polévky, do luštěnin, rýže, mletých mas, na kuře, králíka, ryby aj.
Thajský typ má odlišnou chuť, obsahuje méně kurkumy, dále hlavně koriandr, chilli, papriku a další koření - hořčice, pískavice, česnek apod. (vše jemně mleté). Používá se stejně jako ostatní karí, především však do thajských pokrmů podobným indickým s častým doplňkem ovoce (ananas, tamarinda, pomeranč aj.).
Orientální kuchyně není jenom ostrá a pálivá, jek je mezi lidmi rozšířeno, ale především výrazně kořeněná. K dokonalé chuti pokrmu, který Vám tentokrát předkládáme, je třeba s kořením nešetřit.
VEPŘOVÉ NUDLIČKY SE SOJOVÝMI KLÍČKY
500 g vepřové pečeně, nebo krkovičky bez kosti, zbavíme tuku a nakrájíme nejprve na tenké plátky, potom na nudličky. Přendáme do misky, přidáme 1 lžíci oleje a 1 lžíci (i více) směsi koření „Karí – Thajský typ“. Dobře promícháme.
Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme maso z misky a za stálého míchání opečeme. Když je maso měkké, přidáme cca 200 g sójových klíčků a asi ještě minutu společně opékáme. Na závěr zalijeme 2 – 3 lžícemi šlehačky a 3 – 5 lžícemi sójové omáčky. Krátce povaříme.
Jako přílohu podáváme chléb, rýži nebo hranolky s rajčatovým salátem.
Použité suroviny na 4 porce :
0,5 kg vepřové pečeně (nebo krkovičky bez kosti), 3 lžíce oleje, směs koření „Karí – Thajský typ“, 200 g sójových klíčků, 2 – 3 lžíce šlehačky, 3 – 5 lžic sójové omáčky
přílohy :
chléb, rýže, hranolky, rajčatový salát