Hořčice černá celá
Jedna z nejostřejších hořčic s většími černými semeny
Brassica nigra (brukev černá) Hořčice černá, původem z východního Středomoří, se dnes vyskytuje po celém světě. Má větší (jako hořčice žlutá), temně hnědočerná, semena velmi ostré, výrazné chuti. V Evropě se její pěstování utlumuje a je nahrazována kvůli výnosům hořčicí hnědou „Sareptskou“. Jako součást pokrmů se využívá hlavně na indickém subkontinetu (Indie, Pákistán) ve formě oleje i semen v různé úpravě (vařené, smažené, pražené). Je součástí většiny kari směsí, přidává se do ostrých hořčic. Olej se využívá i v kosmetice jako vlasové tonikum. Drcená nebo mletá semena se ve formě obkladů využívají proti kašli, zánětům, bolestem svalů a revmatismu, vnitřně podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Aroma oleje odpuzuje kočky i psy.
Země původu: Pákistán