Kerblík třebule
Listy s jemnou, anýzovo-kmínovou chutí a vůni podobnou petrželi.
Kerblík třebule (Třebule pravá, Anthriscus cerefolium) je jednoletka z čeledi miříkovité (Apiaceae). Dorůstá až 70 cm. Pochází z Kavkazu a západní Asie a kořenili jím již ve starověku Římané, kteří ho rozšířili do celé Evropy. Díky nenáročnému pěstování jím hojně kořenili naše babičky. Používají se listy mající jemnou, anýzovo-kmínovou, chuť a vůni podobnou petrželi. Nejčastěji se využívá v rafinované francouzské kuchyni. Kerblík spolu s petrželí, estragonem a pažitkou tvoří jemnou kořenící směs (francouzsky "fines herbes", německy "küchenkräuter"), přidávanou do omelet. Výtečně chutná i se zeleninovými saláty, na míchaných vajíčkách, v bramborové kaši, v dušené zelenině, ve smetanových omáčkách, na skopovém mase, pečeném kuřeti nebo grilované rybě. Přidává se do tvarohových pomazánek, na chléb s máslem a do salátů. A vařená karotka nebo mladé brambory přelité máslem a posypané kerblíkem jsou skutečnou delikatesou.