Oregano
Svěží, zelené a aromatické lístky dobromysli
Origanum vulgare
Lidový název: dobromysl, červená lebeda, saský balzám
Hodně se používá do italských, španělských a mexických jídel. Rovněž v jižní Francii a Provenci má své význačné uplatnění. Do jídel se přidává sušená. Čerstvá dobromysl se používá málo. Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná.V Itálii se přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. V Mexiku tvoří součást koření "chilli", což je směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin. Bez oregana nelze připravit výtečné mexické jídlo "chilli con carne". Velmi chutná je na skopovém a telecím mase. Je vhodná k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť. Můžeme jím okořenit karbanátky, sekanou nebo ji přidat k masu dušenému na zelenině.
Země původu: Německo