Raclette
Na ochucení sýra raclette nebo grilování hermelínu
Na přípravu raclette, grilovaného sýra, sýrových pomazánek nebo v troubě pečených brambor.
Složení: paprika, cibule, česnek, pepř černý, chilli, muškátový ořech, oregano, petržel, tymián, kmín.
Raclette patří ke specialitám švýcarské kuchyně, i když jej proslavili Francouzi, od nichž pochází i název (racler = seškrabávat). Vznikl pravděpodobně v Alpách, kde si pastýři nechávali u ohně povrch sýru rozehřát a pak jej teplý seškrabávali. Povrch tohoto sýru se rozpouští ve speciálních grilech a podává s různými přílohami, jako jsou uzeniny (slanina, prosciutto, schwarzwaldská šunka či sušší salámy), různá zelenina (doporučují se i nakládané cibulky, okurky, houby, apod.), menší brambory vařené ve slupce, pečivo, různé druhy masa, ale i ovoce (fíky, hrušky, jahody nebo hroznové víno). Vše se pak smíchá dohromady, dochutí kořením dle chuti a podává, jak jinak než s vínem, nejlépe suchým červeným. Samozřejmě lze směs koření na Raclette využít i při klasickém grilování sýrů nebo hermelínu.