Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 500 ml sirupu:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 4 lžíce dýňového pyré (1 dýně Hokkaido)
- 300 ml vařící vody
- 150 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička dýňového koření od Antonína
- 1 lžička pravého vanilkového cukru od Antonína
Dýňové latté (a sirup)
V dnešním podzimním receptu si nejprve připravíme dýňové pyré (hodí se i k přípravě dýňového koláče s datlemi), následně z pyré vytvoříme dýňový sirup, který nakonec použijeme k přípravě
dýňového latté :)
Pyré: 10 min příprava 60-90 min. pečení Sirup: 10 min. příprava |
500 ml sirupu |
-
1/4
Dýni Hokkaido omyjeme, rozřízneme napůl a vydlabeme semínka.
-
2/4
Dýni položíme rozkrojenou stranou na plech, podlijeme 200 ml vody a při 180 °C pečeme v troubě 60-90 minut (slupka musí jít snadno propíchnout vidličkou). Poté ji necháme zcela vychladnout.
-
3/4
Z upečené dýně vydlabeme dužninu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka.
-
4/4
Dýňové pyré máme připraveno. 250 ml pyré dáme stranou, zbytek rozdělíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme pro příští využití.
-
1/3
Ve varné nádobě o obsahu 1 l smícháme 300 ml vařící vody se 150 g světlého třtinového cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru a za stálého míchání necháme cukr rozpustit.
-
2/3
Přidáme 4 lžíce dýňového pyré a 1 lžičku dýňového koření a metlou dokonale promícháme. Pokud jsou v pyré hrudky, scedíme sirup přes jemné sítko (v lednici vydrží cca 2 týdny).
-
3/3
Hotovo :)
-
1/3
V přístroji na přípravu espressa připravíme silné espresso a dolijeme napěněným mlékem (nebo rovnou vyrobíme caffe latte nebo vídeňskou kávu).
-
2/3
Na mléčnou pěnu (nebo šlehačku) opatrně nalijeme 2-4 lžíce dýňového sirupu (dle chuti místo cukru).
-
3/3
Podáváme se zákuskem nebo jen tak samotné.