Guláš s červeným vínem a jalovcem

Vytisknout
Guláš s červeným vínem a jalovcem

Použité koření:

Chilli papričky malé

Odrůda Bird's Eye, jedna z nejostřejších

Číst více Vybrat balení

Jalovec celý

Aromatický jalovec z Makedonie, Srbska a Bosny

Číst více Vybrat balení

Český guláš

Nepálivá směs do všech typů gulášů

Číst více Vybrat balení

ČESKÝ GULÁŠ

Směs vhodná na přípravu pokrmů gulášového typu. Je složena ze sladké papriky, cibule a česneku, kmínu, pepře, nového koření a soli. Neobsahuje glutaman. Je výborná samozřejmě do gulášů jak z hovězího, vepřového i skopového masa, tak do bramborového guláše. Její jemnou paprikovou chuť oceníme i ve všech hnědých a červených omáčkách.

Historie guláše začíná u pastevců z maďarské pusty („gulyasů“), kteří si z masa, paprik a cibule vařili jednoduché, ale vydatné polévky. Z Maďarska se rozšířil po celé Evropě, ale již jako hustá omáčka s masem. O vaření guláše existuje plno doporučení a rad. Některá jsou zajímavá, jako třeba nevařit maso rychle v tlakovém hrnci, ale nechat ho pomalu vařit třeba půl dne, a nebo zahušťovat pouze chlebem. A jiná vzbudí údiv, jako třeba guláš vůbec nemíchat, ale pouze v hrnci občas protřepat.

My vám přinášíme osvědčený recept, který je výborný na zvěřinu, ale i na kvalitnější hovězí maso.

GULÁŠ S ČERVENÝM VÍNEM A JALOVCEM

Nejdříve v hrnci na 6 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli. Když zlátne, zasypeme ji 2 lžícemi směsi koření „Český guláš“ a ještě chvíli smažíme až do ztmavnutí. Přidáme na menší kostky nakrájené maso a opečeme. Podlijeme 0,3 l červeného vína, vložíme 6 kuliček jalovce, 1 malou chilli papričku a na mírném ohni dusíme maso do měkka. Dušení masa může trvat až hodinu a půl podle kvality masa. Poté necháme za stálého míchání víno vyvařit, osolíme 2 lžičkami soli, rovnoměrně zaprášíme 3 lžícemi mouky a ještě chvíli na mírném ohni mícháme. Guláš přelijeme 1 l vody (nebo vývaru) a přidáme lžíci rajčatového protlaku. Přivedeme k varu a chvilku povaříme než omáčka zhoustne.

Před koncem varu dle chuti dosolíme či přiostříme a vyjmeme kuličky jalovce a chilli papričku.

Podáváme s houskovým knedlíkem, bramborem nebo čerstvým tmavým chlebem. Můžeme přizdobit na kolečka nakrájenou cibulí.

Použité suroviny na 4 porce:

750 g zvěřiny nebo hovězího masa, 4 střední cibule, 6 lžic oleje, 2 lžíce směsi koření „Český guláš“, 6 kuliček jalovce, 3 lžíce hladké mouky, 0,3 l červeného vína (Frankovka, Svatovavřinecké), 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 1 chilli paprička

přílohy:

houskový knedlík, brambory, tmavý chléb, těstoviny

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík