Ingredience

Použité suroviny na 2l polévky:

  • 500 g mladé mrkve, nakrájené na 1 cm kolečka
  • 250 ml smetany na vaření (12%)
  • 1 l vývaru (hovězí nebo zeleninový)
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 1 vrchovatá lžička Papriky uzené sladké
  • 50 g másla
  • ½ lžičky pepře, čerstvě umletého
  • 40 g pažitky, nakrájené na 0,5 cm kousky

Použité suroviny na cca 40 muffinů:

  • 350 g hladké mouky (lze nahradit pohankovou pro bezlepkovou variantu)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička Paprika sladká maďarská
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 175 ml mléka
  • 50 g nastrouhaného sýra čedar
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 125 ml oleje
  • 60 g pažitky nakrájené na 0,5 cm kousky
  • 40 papírových muffinových formiček nebo forma silikonová.

Použité koření:

Pepř černý celý "Tellicherry"

Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie

Číst více Vybrat balení

Paprika uzená sladká

Z vyhlášené oblasti La Vera ve Španělsku, sušená kouřem z dubového dřeva

Číst více Vybrat balení

Paprika sladká maďarská

Nejkvalitnější ze sladkých maďarských paprik (ASTA 180) ze Szegedi

Číst více Vybrat balení

Mrkvový krém s pažitkovými muffiny

Vytisknout


Svěží jarní mrkvový krém s nadýchanými muffiny, které lze připravit i v bezlepkové variantě.

20 min. příprava
30 min. vaření a pečení
6
  • 1/7

    Nejprve připravíme muffiny. V hnětací míse smícháme 350 g hladké nebo pohankové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku sladké maďarské papriky, 50 g nastrouhaného čedaru, 50 g nastrouhaného parmazánu. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 1
  • 2/7

    Postupně za stálého míchání přidáme zbytek surovin (250 ml podmáslí, 175 ml mléka, 125 ml oleje, 2 žloutky, 60 g pažitky, nakrájené na 0,5 cm kousky) a vše dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 2
  • 3/7

    Těsto nalijeme do muffinových formiček (každá do 2/3 objemu) a pečeme při 200 °C cca 15-20 minut.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 3
  • 4/7

    Zatímco se muffiny pečou, připravíme si mrkvový krém. V třílitrovém hrnci rozehřejeme máslo a v něm necháme zesklovatět nakrájenou cibulku (cca 5 min.), přidáme na 1 cm nakrájená kolečka mladé mrkve a 5 min. restujeme.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 4
  • 5/7

    Zaprášíme vrchovatou lžičkou uzené papriky a ½ lžičky mletého pepře, promícháme, přilijeme vývar a vaříme do změknutí mrkve (cca 15 minut).

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 5
  • 6/7

    Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladkého krému, přilijeme 250 ml smetany a za stálého míchání necháme přejít varem.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 6
  • 7/7

    Dosolíme či opepříme dle chuti a na talíři ozdobíme na 0,5 cm kousky nakrájenou čerstvou pažitkou. Podáváme k ještě teplým pažitkovým muffinům.

    Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík