Sečuánské kuřecí Kung Pao

Vytisknout
Sečuánské kuřecí Kung Pao

Použité koření:

Čína

Ostrá směs čínského typu bez glutamanu na minutky z masa a zeleniny.

Číst více Vybrat balení

Sezamové semínko

Na pečivo a upražené i na saláty

Číst více Vybrat balení

Pepř sečuánský celý

Oblíbený v Japonsku pro svoji trpce ostrou chuť

Číst více Vybrat balení

Čína

Čínské koření je směs ostřejší chuti, vhodná do pokrmů čínské kuchyně. Obsahuje papriku, chilli, pískavici, bazalku, muškátový ořech, kurkumu, CELER a sůl (28 %). Lze jí kořenit minutky, rožněná jídla, kuře, ryby, králíka, vepřové maso, kuličky z mletého masa, guláš apod. Je vhodná i do ostřejších salátů z bílého nebo pekingského zelí.

Původní verze dnešního receptu patří mezi nejpálivější čínská jídla a připravuje se z kuřecího, vepřového nebo rybího masa, lze použít i krevety nebo ve vegetariánské verzi tofu.

Použitý sečuánský pepř se v čínské medicíně používal jako narkotikum při bolesti zubů a v kombinaci s chilli papričkami může způsobit přímo explozi v ústech.

Dnešní recept je lehce pálivou, celkem věrnou variací na originální Sečuánské kuřecí Kung Pao.

Sečuánské kuřecí Kung Pao

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky 1,5 cm silné.
  2. V 1 litrové míse si připravíme marinádu na maso smícháním půl lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce světlé sójové omáčky, 2 lžic rýžového vína, 1 lžíce škrobu rozpuštěného ve 3 lžících vody a špetky soli. Do připravené marinády vložíme kuřecí kostky a necháme v chladu alespoň 30 minut marinovat.
  3. Vyloupeme a na pánvi opražíme na lžíci oleje arašídy – nesmí se spálit.
  4. Nasekáme nahrubo stroužky česneku, papriku a jarní cibulku (v nouzi postačí i klasická cibule) nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky a zázvor na delší nudličky. Vše musí být čerstvé, nikoliv mražené, protože by zelenina neměla být měkká, ale měla by lehce chroupat.
  5. Připravíme si zálivku na maso z 5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžic tmavé sojové omáčky, půl lžíce rýžového octa, 1 lžíce sezam. oleje (lze nahradit 2 lžícemi sezamu utřeného v hmoždýři na pastu), 1 lžíce škrobu, 2 lžic vody a 1 lžičku cukru.
  6. Ve wok pánvi rozpálíme 1 dcl oleje, až se u vařečky ponořené do oleje začnou tvořit drobné bublinky, přidáme okapané (v cedníku) namarinované maso a 3 min. smažíme, aby kostky kuřete dostaly nazlátlou barvu. Poté maso dáme zpět do marinovací mísy.
  7. Do rozpáleného zbylého oleje ve woku vhodíme 1 lžíci směsi „Čína“, 10 kousků sečuánského pepře (kdo rád hodně ostré tak přihodí ještě 1, 2 nebo více sušených chilli papriček) a vše cca 1 min. smažíme, aby se koření rozvonělo.
  8. Přisypeme cibuli, česnek, zázvor a 1 min. zprudka restujeme.
  9. Přidáme papriku a dříve předsmažené kuřecí kostky, přilijeme zálivku a za stálého míchání ještě 2 minuty zprudka smažíme.
  10. Na závěr (aby nezměkly) přihodíme do Kung pao upražené arašídy, promícháme a ihned s rýží podáváme

Použité suroviny na 4 porce :

(všechny ingredience lze snadno sehnat ve specializovaných prodejnách nebo ve velkých supermarketech – odd. exotické stravy)

  • 500 g kuřecích prsou
  • 10 kuliček sečuánského pepře od Antonína
  • 2 lžíce sladkého čínského rýžového vína (Shaoxing)
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce směsi koření „Čína“ od Antonína
  • 1 -2 chilli papričky (podle chuti)
  • 1 šálek loupaných přírodních neslaných arašídů
  • 1 lžíce sezam. oleje (nebo 2 lžíce sezamových semínek od Antonína)
  • 7 lžic světlé sojové omáčky
  • 3 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 3 ks jarní cibulky
  • 5 plátků čerstvého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kuřecího vývaru
  • 1 dcl oleje na smažení
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 1 lžička cukru, sůl dle potřeby

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík