Jemně pikantní a chuťově vyvážená směs na přípravu lasagní.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 12 ks lasagní (v 500 g je jich cca 25-30)
- 6 lžic másla (60 g)
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce směsi Lasagne od Antonína
- 3 dcl mléka
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 100 ml min. 30 % smetany
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 2 menší mrkve
- 6 žampionů (ideální jsou i lišky, růžovky, malé hříbky)
- 2 stroužky česneku
- 1 červená kapie
- 2 řapíky celeru
- 3 větší rajčata
- 1 mladá zelená cuketa (cca 20 cm)
- 1 mladá žlutá cuketa (cca 20 cm)
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- ½ lžička čerstvě namletého pepře
- 2 lžička soli
- Bazalka na ozdobení
Lasagne se sezónní zeleninou
Využijte sezónní zeleninu ze zahrádky k přípravě lahodných vegetariánských lasagní.
45 min. příprava 30 min. pečení |
4 |
-
1/10
Lasagne po 1 kusu dáme do vařící, osolené vody a max. 7 minut vaříme.
-
2/10
Odstavíme, prudce je schladíme studenou vodou a opatrně oddělíme jednotlivé plátky, aby se neslepily, a necháme ve vodě.
-
3/10
Připravíme si variaci bešamelu. V menším hrnci nebo pánvičce rozehřejeme 5 lžic másla, přisypeme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a za stálého míchání na střední teplotě necháme zrůžovět.
-
4/10
Přidáme 1 lžičku mletého muškátového oříšku, ½ lžičky čerstvě umletého pepře, ½ lžičky soli, zalijeme 3 dcl mléka, za stálého míchání 2 min. provaříme a odstavíme z plotny. Musí být řidší, aby šel roztírat.
-
5/10
Přisypeme 100 g nastrouhaného čedaru a za stálého promíchávání jej necháme v bešamelu rozpustit.
-
6/10
2 menší mrkve rozkrájíme na 2 mm silná kolečka, houby na tenké plátky, 2 řapíky celeru na 0,5 cm kousky. Cukety rozpůlíme, odstraníme vnitřek se semínky a spolu s rajčaty a paprikou nakrájíme na drobné kousky (cca 0,5 x 0,5 x 0,5 cm). Česnek nadrobno nasekáme.
-
7/10
Na větší pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a zeleninu postupně v pořadí mrkev, řapíkatý celer, paprika, houby, cuketu, česnek a rajčata přidáváme a krátce (mrkev 3 min., ostatní 1 min.) osmahneme. Přidáme 1,5 lžičku soli, 2 vrchovaté lžíce směsi „Lasagne“ od Antonína, 1 minutu restujeme, přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme z ohně.
-
8/10
Zapékací misku (10 x 20-25 cm) vymažeme 1 lžící másla a naskládáme na sebe vždy zeleninovou směs, bešamel a plátek lasagní.
-
9/10
Zakončíme bešamelem a vše posypeme 2 lžícemi strouhaného parmazánu.
-
10/10
Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C cca 30 minut. Když je hotovo, ozdobíme lasagne najemno nasekanou bazalkou.