Citronová tráva
Jedna ze základních bylinek asijské kuchyně.
Citronová tráva (voňatka citronová, Lemongrass, Heong Man, Lenabatu, Sereh) je až 1,5 m vysoká tráva, která pochází z Malabarského pobřeží v Indii a dnes se pěstuje v celé Asii, rovníkové Africe, Austrálii a Karibském souostroví. K vaření se využívají nakrájené kousky listů a v čerstvém stavu i stonky. Díky pikantní chuti a vůni podobné citronu je jednou ze základních bylinek asijské kuchyně. Vyrovnává chuť ostrého koření a zdůrazňuje chuť máty, ale bez citronového okyselení. Hojně se využívá v indonéské, thajské, malajské a indické kuchyni k přípravě zeleninových salátů, rýže, polévek, omáček, marinád na mořské plody, ryby, kuřecí maso a k dochucení čaje, zvláště zeleného, který má potom velmi lahodnou chuť a vůni a pomáhá ke zvýšení koncentrace.
Země původu: Indonésie