Skořice cejlonská mletá
Cinnamomum zeylanicum nejvyšší kvality ("alba")
Složení: 100% Cinnamomum zeylanicum nejvyšší kvality (označení C5exsp-alba), obsah kumarinu menší než 10 mg/kg.
Použití: orientální kuchyně, sladké pokrmy, pečivo, cukrovinky, svařené víno, čaje, likérnictví, zavařování ovoce, léčitelství – skořicový olej, tinktura, sirup
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů s názvem Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum), rostoucích na Srí Lance. Je považována za nejkvalitnější skořici na světě. Oproti indonéské skořici má jemnější a delikátnější chuť i vůni, světlejší barvu a velmi nízký obsah alkaloidu kumarinu (námi dovážená má pouze stopový obsah kumarinu menší než 10 mg/kg). Proto však nemá tak intenzivní vůni a sladkou chuť, na kterou jste zvyklí u naší nejkvalitnější indonéské skořice - doporučujeme vyzkoušet oba druhy a porovnat). Aby se získala ta nejkvalitnější cejlonská skořice (s označením C5exsp – alba), musí se důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vrstva vnitřní, světlé kůry. Skořice jako koření se využívá zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké a španělské. Skořice podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, prohřívá pokožku, rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak, pomáhá při hubnutí a zevně proti revmatismu.
Země původu: Srí Lanka