Voňavý estragon z jižní Francie
Číst více Vybrat baleníIngredience
- 1 kg čerstvého filetu z  lososa s  kůží
- 1 kg hrubozrnnější soli
- 0,5 kg krupicového cukru
- 1 lžička „Sůl uzená dánská“
- 1 polévková lžíce sušeného estragonu (nebo 2 snítky čerstvého)
- 1 polévková lžíce sušeného kopru (nebo 2 snítky čerstvého)
- 2 cl koňaku
- 50 cm silnějšího alobalu
Carpaccio z marinovaného lososa
Nepotřebujete udírnu, abyste dosáhli autentické vůně a chuti uzeného lososa. Tajemství spočívá v použití naší novinky – dánské prémiové soli uzené v bukovém kouři.
15 min. příprava 24 hod. marinování |
4 |
-
1/6
Nejprve si připravíme všechny ingredience.
-
2/6
Šupiny na kůži lososa oškrábeme, celého jej omyjeme vodou a osušíme čistou utěrkou. Stranu bez kůže pokapeme koňakem, který lehce vetřeme do masa a rovnoměrně posypeme dánskou uzenou solí, kterou lehce vtlačíme do masa.
-
3/6
Sůl, cukr a sušené bylinky smícháme (pokud použijeme bylinky čerstvé, necháme je na později a smícháme jen cukr a sůl) a jednu třetinu nasypeme na střed alobalu.
-
4/6
Na vrstvu směsi na alobalu položíme filet z lososa kůží dolů tak, aby směs byla rovnoměrně rozprostřena pod celým filetem. Nyní, pokud použijeme čerstvé bylinky, položíme je na vrchní část lososa. Poté celý filet zasypeme zbytkem solné směsi.
-
5/6
Vše pevně zabalíme do alobalu (pro jistotu dáváme 2 vrstvy, aby se neprotrhl) a dáme do lednice marinovat. Pokud máme filet z lososa z ocasní části, stačí marinování 24 hodin, pokud je z hlavové části (vyšší) necháme marinovat 48 hodin.
-
6/6
Když je marinování skončeno, vybalíme lososa z alobalu, pečlivě jej opláchneme vodou od soli a bylinek a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme lehce pokapané citrónem s pečivem namazaným máslem.