Ingredience

Použité suroviny na cca 12 falafelů:

Použité koření:

Koriandr mletý

Na orientální i evropskou kuchyni

Číst více Vybrat balení

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Pepř cayenský mletý

Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky

Číst více Vybrat balení

Kardamom mletý

Jemně mletá černá semínka bez zelené slupky

Číst více Vybrat balení

Sezamové semínko

Na pečivo a upražené i na saláty nebo arabskou kuchyni

Číst více Vybrat balení

Antonínův falafel

Vytisknout


V dnešním veganském a bezlepkovém receptu původem z Palestiny využijeme mletý římský kmín k přípravě tradičního falafelu.

12 hod. namáčení
50 min. vaření
cca 12 falafelů
  • 1/7

    250 g suché cizrny zalijeme cca 2 litry vody a necháme přes noc namáčet. Cizrna zdvojnásobí objem. Druhý den vodu slijeme a propláchneme je čistou vodou.

    Antonínův falafel – recept krok 1
  • 2/7

    Cizrnu v mixeru nasekáme na drobné kousky (cca 2 mm, lze použít i mlýnek na strouhanku).

    Antonínův falafel – recept krok 2
  • 3/7

    Poté přidáme jemně nakrájenou malou cibuli a hrst čerstvé petrželky, orestovaný utřený česnek, 1,5 lžíce hladké cizrnové nebo pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého cuminu, 1 lžičku mletého koriandru, ¼ lžičky mletého černého pepře, mletý kajenský pepř dle chuti, špetku mletého kardamomu.

    Antonínův falafel – recept krok 3
  • 4/7

    Mixujeme, dokud nevznikne hrubá pasta s kousky o velikosti kuskusu (s mixováním opatrně nebo vznikne humus a falafel by pak byl tuhý). Poté ještě promačkáme vidličkou, odstraníme příliš velké kusy cizrny a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.

    Antonínův falafel – recept krok 4
  • 5/7

    Do pánve nalijeme olej do výšky cca 3 cm a zahřejeme jej na teplotu 180–190 °C (7 stupeň z 9). Zatímco se zahřívá, tvoříme z těsta kuličky (cca 2 lžíce na 1 kuličku) a opatrně je dlaní zploštíme (těsto má sklon se drobit) až vznikne placička o průměru cca 4 cm a výšce 2 cm. Můžeme je ještě obalit sezamovými semínky, které do těsta zatlačíme.

    Antonínův falafel – recept krok 5
  • 6/7

    Do horkého oleje dáme 1 zkušební falafel a pokud má olej správnou teplotu, bude za cca 6 minut do zlatova opečený. Teplota je důležitá, aby se falafely propekly i uvnitř. Poté opečeme ostatní, sítkem je vyndáme z oleje a necháme na papírovém ubrousku okapat.

    Antonínův falafel – recept krok 6
  • 7/7

    Podáváme s hummusem (recept č. 251), v pita chlebu vytřeném pastou tahina a nasekanými rajčaty nebo nakrájené spolu s kousky salátu, rajčaty, okurkou a tzatziky zabalené v tortile.

    Antonínův falafel – recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík