Jedno ze základních koření Orientu
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na cca 12 falafelů:
- 250 g suché cizrny (nikdy ne sterilované, falafel by byl tuhý)
- 1,5 lžíce hladké cizrnové (nebo pšeničné) mouky
- hrst (cca 20 g) jemně nasekané čerstvé petrželky
- 2 jarní cibulky, nahrubo nasekané (cca 50 g)
- 4 utřené stroužky česneku, orestované
- 1 lžička Koriandr mletý
- 1/4 lžičky Pepř černý mletý
- 2 lžičky Cumin – římský kmín mletý
- 1/4 lžičky Pepř cayenský mletý
- sůl podle chuti (cca 1-2 lžičky)
- 500 ml rostlinného oleje na smažení
- špetka Kardamom mletý (variabilní)
- 4 lžíce Sezamového semínka (variabilní)
Antonínův falafel
V dnešním veganském a bezlepkovém receptu původem z Palestiny využijeme mletý římský kmín k přípravě tradičního falafelu.
12 hod. namáčení 50 min. vaření |
cca 12 falafelů |
-
1/7
250 g suché cizrny zalijeme cca 2 litry vody a necháme přes noc namáčet. Cizrna zdvojnásobí objem. Druhý den vodu slijeme a propláchneme je čistou vodou.
-
2/7
Cizrnu v mixeru nasekáme na drobné kousky (cca 2 mm, lze použít i mlýnek na strouhanku).
-
3/7
Poté přidáme jemně nakrájenou malou cibuli a hrst čerstvé petrželky, orestovaný utřený česnek, 1,5 lžíce hladké cizrnové nebo pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého cuminu, 1 lžičku mletého koriandru, ¼ lžičky mletého černého pepře, mletý kajenský pepř dle chuti, špetku mletého kardamomu.
-
4/7
Mixujeme, dokud nevznikne hrubá pasta s kousky o velikosti kuskusu (s mixováním opatrně nebo vznikne humus a falafel by pak byl tuhý). Poté ještě promačkáme vidličkou, odstraníme příliš velké kusy cizrny a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.
-
5/7
Do pánve nalijeme olej do výšky cca 3 cm a zahřejeme jej na teplotu 180–190 °C (7 stupeň z 9). Zatímco se zahřívá, tvoříme z těsta kuličky (cca 2 lžíce na 1 kuličku) a opatrně je dlaní zploštíme (těsto má sklon se drobit) až vznikne placička o průměru cca 4 cm a výšce 2 cm. Můžeme je ještě obalit sezamovými semínky, které do těsta zatlačíme.
-
6/7
Do horkého oleje dáme 1 zkušební falafel a pokud má olej správnou teplotu, bude za cca 6 minut do zlatova opečený. Teplota je důležitá, aby se falafely propekly i uvnitř. Poté opečeme ostatní, sítkem je vyndáme z oleje a necháme na papírovém ubrousku okapat.
-
7/7
Podáváme s hummusem (recept č. 251), v pita chlebu vytřeném pastou tahina a nasekanými rajčaty nebo nakrájené spolu s kousky salátu, rajčaty, okurkou a tzatziky zabalené v tortile.