Pepř bourbonský "Voatsiperiferi"
Divoký, ručně sbíraný pepř z Madagaskaru
Pepř bourbonský (Piper borbonense), neboli "Voatsiperiferi", je divoce rostoucí pepř z Madagaskaru. Název pochází z místního nářečí "Voa" - plod a "Tsiperifery" - místní název pro tuto rostlinu.
Jedná se o liánu až 20 metrů dlouhou, jejíž plody jsou malé bobule s řapíkem. Roste v deštném pralese na úpatí pohoří jihovýchodního Madagaskaru. Plazivé rostliny využívají jako oporu vysoké stromy a proto je sběr pepřových zrnek velmi obtížný. Zpracování divokého pepře je složitý proces, protože pepřová zrnka obsahují hodně vody a jsou velmi křehká. Na výrobu jednoho kilogramu bourbonského pepře je potřeba deset kilogramů čerstvých pepřových zrnek. Proto je tento druh pepře velmi vzácný.
Jeho aroma je klasicky pepřové, ale má specifický dřevitý, zemitý nádech se znaky pryskyřice. Ve vůni můžeme najít náznak citrusů a sladkého ovoce a jeho čerstvá chuť dlouho přetrvává. Pálivost nastupuje pomalu a není tak silná jako u černého nebo bílého pepře. Zato dlouze přetrvává.
Jeho použití je v sezónních (rajčatových) salátech, hodí se také k vepřovému, jehněčímu, ale i rybímu masu. Úžasné je kombinace s foie gras. Je ideálním doplňkem k měkkým, bílým kozím a ovčím sýrům. Zajímavě ochutí i paštiky, nakládané okurky a zeleninu. Netradiční je, díky nasládlé chuti, použití v dezertech s obsahem ovoce (jahody, třešně, jablka, hrušky) nebo čokolády. Osvědčené je využití bourbonského pepře do marinovaných jehněčích plátků salátu "tabbouleh", foie gras s citronem a olivovým olejem nebo do čerstvého kozího či ovčího sýra s mangem.
Země původu: Madagaskar