Kari - jávský typ
S krásným aroma pepře a citrónu, ideální na zeleninová a rybí karí, bez soli
Kari je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů - od ostrých po méně ostré, často z 25 druhů koření. Karí znamená i pokrm (silně kořeněná směs masa, zeleniny, nebo obojího). Používáme je do masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do květákové a pórkové polévky, do luštěnin, rýže, mletých mas, na kuře, králíka, ryby aj.•Jávské kari je směs s vyšším podílem kurkumy, ale i ostřejších složek ( pepř ). Některé druhy koření se před mícháním a mletím praží, což dodává tomuto kari specifickou chuť.Používáme do pokrmů indonéské kuchyně, do masa, zeleniny, polévek, omáček, na luštěniny, ryby, rýži, do mletých mas apod.