Pepř cayenský mletý
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Capsicum annuum L. cv. Cayenne
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, je chilli synonymem pro pálivost. Obsahuje totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují dnes více než 2 000 000 SHU. Dnes se pěstuje po celém světě více jak 200 druhů chilli a stále se šlechtí nové variety. Papričky se používají čerstvé nebo se z nich vyrábí chilli omáčky, nakládají se do oleje i do kyselých nálevů, suší se na slunci, horkým vzduchem nebo kouřem. Sušené chilli se používají drcené, mleté nebo i jen sušená semínka . Cayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky které rostly původně v údolí řeky Cayenne v dnešní Francouzské Guayaně. Český název „pepř“ vznikl nepřesným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli. Náš cayenský pepř má pálivost 12350 SHU a patří mezi středně pálivé chilli . Používá se na kuřecí a vepřové minutky, marinády, pomazánky z avokáda, tvarohu nebo sýra, indickou kuchyni, rýžové pokrmy, je součástí "zlatého mléka" apod.
Země původu: Německo