Chilli Carolina Reaper mleté
Nejpálivější papričky na světě dle Guinessovy knihy rekordů
Červená chilli paprička Carolina Reaper je dle Guinessovy knihy rekordů od listopadu roku 2013 díky průměrné pálivosti 1 569 300 SHU (podle testů, které provedli studenti jihokarolínské Winthropovy univerzity, může dosáhnout až 2 200 000 SHU) nejpálivější chilli papričkou na světě. Vypěstoval ji v roce 2012 Ed Currie z Fort Mills v Jižní Karolíně a tato odrůda druhu Capsicum Chinense je kříženec „Bhut Jolokia Naga Viper“ a „Red Habanero St. Vincents“. My ji pro vás dovezli z Tchaiwanu. Ovšem, i když zatím nepotvrzené, existují dnes kultivary Dragon´s Breath (Dračí dech) s pálivostí 2 480 000 SHU a Pepper X s pálivostí 3 180 000 SHU, která je přihlášená k zápisu do Guinesovy knihy rekordů !!!
Carolina Reaper je doslova „těžkou zbraní“ co se extrémní pálivosti týká. Chilli, jak jste ho doposud znali, se s touto papričkou nedá vůbec srovnat. Proto doporučujeme při práci s ní extrémní opatrnost. Při zásahu očí nebo vdechnutí dochází k velmi výraznému podráždění sliznice, účinky jsou podobné jako u pepřového spreje. Samozřejmostí by měly být chirurgické rukavice a důkladné omytí rukou. Nenechávejte v dosahu dětí. Ovšem tomu, kdo snese počáteční neskutečnou bolest v puse se dostane zasloužené odměny ve formě endorfinů, jejichž vyplavované množství je přirovnáváno k účinkům drogy.
Používá se všude tam, kde chceme docílit vysoké pálivost bez změny chuti pokrmu – polévky, guláše, mexické a asijské ostré omáčky, smažené ryby, luštěninová jídla aj.
Varování, extrémně pálivý produkt! Používejte pouze v malých dávkách!
Země původu: Tchaiwan, Ekvádor