Chilli papričky celé "Teja"
Indická ostrá odrůda chilli, chutí podobná cayenskému pepři.
Capsicum annuum
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, je chilli synonymem pro pálivost. Obsahuje totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují dnes více než 2 000 000 SHU. Dnes se pěstuje po celém světě více jak 200 druhů chilli a stále se šlechtí nové variety. Papričky se používají čerstvé nebo se z nich vyrábí chilli omáčky, nakládají se do oleje i do kyselých nálevů, suší se na slunci, horkým vzduchem nebo kouřem. Sušené chilli se používají drcené, mleté nebo i jen sušená semínka . Chilli papričky "Teja" jsou suché, červené, kuželovité a ostře pálivé indické chilli papričky, které se chutí i vůní velmi podobají cayenskému pepři. Odrůda "Teja" pochází z Indie a dosahuje pálivosti 50000 - 100 000 SHU. Patří mezi ostřejší chilli.
Země původu: Indie