Tatínkovy rohlíčky (od paní Mirky Slavíkové)

Vytisknout
Tatínkovy rohlíčky (od paní Mirky Slavíkové)

Použité koření:

Badyán mletý

Jemně mletý badyán plný vůně

Číst více Vybrat balení

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřených plodů

Číst více Vybrat balení

Vanilka "Bourbon" (1 lusk)

Lusk (18 cm) se silným a nezaměnitelným aroma

Číst více Vybrat balení

BADYÁN MLETÝ

Do Evropy se dostal až na počátku 17. století kdy se začal používat do sirupů a džemů. V jeho domovině, jižní Číně a Vietnamu, bylo toto koření pěstováno a používáni i jako léčivo již před 3000 lety. Badyán má vůni podobnou anýzu (obsahuje stejnou silici anethol) ale je jemnější chuti. Používá se zejména v asijských kuchyních, kde je součástí známé směsi koření pěti vůní. U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé hvězdičky které vypadají nádherně.

TATÍNKOVY ROHLÍČKY (od paní Mirky Slavíkové)

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme dužinu a tu rozemneme v prstech s 200 g moučkového cukru. Cukr smícháme se 400 g hladké mouky, 250 g strouhaného kokosu, 1 lžičkou mletého badyánu, 1 lžičkou mleté citronové kůry, špetkou muškátového květu a nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo a 2 žloutky. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se nám nepodaří vypracovat hladké těsto.

Těsto necháme chvilku odpočinout a poté rukama tvarujeme malé rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Na tvarování můžeme použít formičku na rohlíčky. Pečeme při 160°C asi 15minut. Ihned po vyndání z trouby dáme ještě horké rohlíčky do misky s moučkovým cukrem a promícháme. Vyndáme, necháme vychladnout a složíme do krabice.

Použité suroviny :

400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 250 g másla, 2 žloutky, badyán mletý, 1 lusk vanilky, citronová kůra mletá, muškátový květ mletý

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík